Halal – kokia šio žodžio prasmė, ypač pramoninė mėsos ir maisto gamyba

Daugelis neaptiko šios sąvokos ir nežino žodžio halal reikšmės, pamatę jį ant pakuotės su skirtingais produktais. Šis terminas atėjo iš islamo, kuriame ši sąvoka apima ir rūpinimąsi savimi, ir poilsį, ir pramogas, ir mitybą. Beveik viskas, kas susiję su žmogaus veikla, jo gyvenimas pagal islamo religiją patenka į Halalą, taigi žmonėms tai yra gyvenimo būdas.

Kas yra halal?

Tai yra arabiškas žodis, reiškiantis „leistinumą“ arba „laisvę“. Halalas yra islamo patvirtintas maistas, gaminamas panašiai kaip musulmonų taisyklės. Tai daugiausia susiję su mėsos produktais, nes tikintiesiems draudžiama valgyti mėsą su krauju ir kiauliena, beždžionėms (pasak Korano, tai yra žmonės, kuriuos prakeikė Alachas). Taip pat atsižvelgiama į gyvūno užmušimo būdą, jis turi būti atliekamas laikantis specialaus ritualo: reikia nuraminti galviją, būtinai melstis, žudyti labai greitai ir neskausmingai. Ši mėsa vadinama halal.

„Halal“ produktai

Ištikimi islamistai naudoja produktus, kurie yra gaminami pagal specialias taisykles. Yra leidžiamų ir draudžiamų patiekalų sąrašas. „Halal“ produktai yra šie:

  1. Uogos, daržovės, vaisiai ir jų dariniai.
  2. Visos maisto galimybės, kurios nepatenka į Haramą (draudžiamos).
  3. Jūrų ir upių žuvys: unguriai, šamai, eršketai.
  4. Skėriai
  5. Pieno produktai, pienas. Išimtis yra tik keli draudžiami komponentai: jogurtas su želatina kompozicijoje, gaunamas virškinant gyvūnų kaulus.
  6. Ledai.
  7. Daržovių riebalų margarinas.
  8. Gėrimai be alkoholio, įskaitant pagrįstą drobę, nealkoholinis alus.
  9. Sojos pupelės.
  10. Halal mėsa.
  11. Žiediniai kopūstai.
  12. Riešutai, javai.
  13. Sūriai.
  14. Saldainiai, saldainiai be alkoholio. Išimtis yra produktai, kuriuose naudojamas grynas alkoholis, o ne romas, konjakas ir kt. Islamo tikėjime grynas alkoholis nėra laikomas blogu.

Maistas

Draudžiamų produktų sąrašas

Korane yra visų rūšių maisto, kurio neturėtų vartoti tikintieji. Halal maistas yra ruošiamas pagal tam tikras taisykles. Toliau pateikiami pavyzdžiai, kuriais draudžiama naudoti tikėjimą:

  • gyvūno kraujas;
  • emulsikliai ir dažikliai;
  • gyvūnų, paskerstų už islamo tradicijų ribų, mėsa, gaminanti haram produktus;
  • bet kokios gyvūnų vidaus sekrecijos liaukos, tulžies pūslės, lytiniai organai;
  • gyvūnai, kurie mirė dėl užstrigimo, kritimo, smūgio, žaibo ar srovės, kurie mirė natūralia mirtimi;
  • papildomos žaliavos iš riebalų, kaulų, hararamikų gyvūnų mėsos: želatinos tirštikliai, dešrų, dešrų apvalkalai;
  • alkoholis kaip gėrimas ar komponentas ruošiant maistą;
  • natūraliai negyvos žuvys;
  • bet kokie plėšrūs paukščiai su nagais;
  • halal maisto produktai, kurie liečiasi su harami maisto produktais;
  • saldainiai su alkoholiu kompozicijoje;
  • driežai, ežiukai, vėžliai, gyvatės, skorpionai, katės, šunys, pelės, žiurkės, hijenos.

Alkoholis

Halal mėsa

Kai žmonės kasdien kalba apie halalą, jie dažnai reiškia mėsą. Halal mityba reiškia specialią paruošimo procedūrą, į kurią įeina tam tikras ritualas ir kurioje turi būti laikomasi dviejų svarbių sąlygų: nebūti haramu ir skerdžiant gyvūną turi būti laikomasi Korano kanonų. Iš tokios mėsos musulmonai išmoko gaminti puikius patiekalus. Skerdžiant reikia laikytis šių standartų:

  1. Pirmiausia turite perskaityti maldą, tada nedelsdami nupjauti miego arteriją. Tuo pat metu skerdimui naudojamas peilis turėtų būti lygus, be įdubimų. Galvijai turi visiškai kraujuoti. Laikomi leistinais likučiais, kurie yra skerdenoje atlikus visas šias procedūras.
  2. Tada pašalinami nervai, kai kurios sausgyslės.
  3. Kepant naminį patiekalą, pavyzdžiui, pilafą, į mėsą pirmiausia reikia įberti druskos, tada nuplauti, kad atsikratytų kraujo likučių..

Įvairių rūšių mėsa

Kokios mėsos rūšys yra halal

Yra pastebimų skirtumų nuo įprastos mėsos, ypač atsižvelgiant į gamybos taisykles. Leidžiamos veislės apima šias galimybes:

  • vištiena, kalakutiena;
  • triušis;
  • jautiena;
  • kupranugaris, ožka, ėriena;
  • putpelė, garnys, antis;
  • žąsys, kurapkos, stručio mėsa;
  • buivolai, antilopės, elniai.

Vištienos skerdena

Halal mėsos pramoninės gamybos ypatybės

Maistas iš halal meniu yra ne tik religinis komponentas, bet ir gryni produktai, kurie atitinka būtinus reikalavimus. Pramoninėje gamyboje laikomasi šių taisyklių:

  1. kruopšti kontrolė vykdoma kiekviename etape, kad būtų laikomasi visų sanitarinių ir higienos normų.
  2. Gyvūnai ypač gydomi prieš skerdimą, jo metu ir po jo.
  3. Penėjimas atliekamas tik natūraliais pašarais (draudžiami GMO, priedai, hormonai).
  4. Gyvūnas turi būti visiškai sveikas.
  5. Prieš skerdžiant, reikia surengti trumpą maldą..
  6. Skerdimas atliekamas tik pjaunant miego arteriją.
  7. Kraujas pašalinamas kuo natūralesniu būdu, norint gauti malonų ir subtilų skonį. Ta pati procedūra gali žymiai sumažinti bakterijų tikimybę..

Vis dar yra taisyklių, kurių reikia laikytis gaminant:

  • jokių hormoninių papildų;
  • nereikia užšaldyti sandėliuoti;
  • auginimas, gamyba vykdoma visiškai atskirai nuo kitų prekių.

Šaldyta vištienos filė

Ar galima stačiatikiams valgyti halalą?

Musulmonai aukoja gyvūnus, skaito specialią maldą, tačiau halal maistas ruošiamas kitaip. Todėl tokia mėsa nėra aukojama pagal Biblijos kanonus (priešingai nei skerdžiant aviną Kurbano Bayrame). Dauguma Rusijos žmonių yra stačiatikiai, todėl jie turi atsiminti, kad tai yra kitos religijos maistas. Šiuo klausimu ekspertai teikia šias rekomendacijas:

  • stačiatikiai gali valgyti halal maistą, jei kito negalima nusipirkti;
  • tokie patiekalai leidžiami, jei lankote musulmonus;
  • Pats stačiatikiai neturėtų pirkti maisto mečetėje.

Stačiatikių kunigas šventykloje

Įvertinkite straipsnį
Dalinkis draugais
Svarbiausios ekspertų rekomendacijos
Pridėti komentarą

Spustelėdamas mygtuką „Pateikti komentarą“ sutinku, kad būtų tvarkomi asmens duomenys ir sutinku su privatumo politika